Go to Top

Έμφραγμα του μυοκαρδίου

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την πιο διαδεδομένη καρδιολογική πάθηση και είναι δυστυχώς η αιτία για πάρα πολλούς θανάτους. Είναι επίσης γνωστό με τον όρο “καρδιακή προσβολή” και προκαλείται από την ξαφνική διακοπή της ροής αίματος στην καρδιά. Το έμφραγμα προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες μεταξύ 50 και 60 ετών, τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και στις γυναίκες. Στη χώρα μας οι αριθμοί τρομάζουν: κάθε χρόνο έχουμε 25000 νέα κρούσματα.

Οι καρδιολόγοι κατονομάζουν την ξαφνική απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας ως βασικότερη αιτία που προκαλεί το έμφραγμα. Λόγω της απόφραξης αυτής η καρδιά δεν οξυγονώνεται και τα μυϊκά κύτταρα που την απαρτίζουν θανατώνονται. Το μέγεθος της βλάβης εξαρτάται από το μέγεθος της αρτηρίας που παρουσιάζει το πρόβλημα.

Πώς θα καταλάβουμε εάν κάποιος έπαθε έμφραγμα; Ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της πάθησης; Τις περισσότερες φορές ο άνθρωπος που παθαίνει το έμφραγμα αισθάνεται ένα δυνατό πόνο στο στήθος, ο οποίος διαχέεται στην πλάτη, το αριστερό χέρι και τον αυχένα. Επακόλουθα του πόνου αυτού είναι η ζάλη, η δύσπνοια και η εφίδρωση. Καρδιακή αρρυθμία, τάση για εμετό και πόνοι στην κοιλιακή χώρα είναι μερικά ακόμα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν άμεσα τον παθόντα. Στους ανθρώπους που ήδη πάσχουν από κάποια ασθένεια, το έμφραγμα εκδηλώνεται έμμεσα και έχει τη μορφή έντονης δυσφορίας ή δύσπνοιας.

Είναι όμως όλοι οι πόνοι στην καρδιά σύμπτωμα εμφράγματος;

Η απάντηση είναι όχι. Ο πόνος που συνοδεύει την καρδιακή προσβολή είναι οξύς, συνθλίβει το άτομο. Οι καρδιολόγοι λένε ότι ο πόνος αυτός είναι ο χειρότερος που μπορεί να νιώσει κάποιος στη ζωή του!

Ως προς τους παράγοντες που λειτουργούν επιβαρυντικά για τον οργανισμό και αυξάνουν τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση εμφράγματος, αυτοί είναι οι εξής: υπέρταση, κάπνισμα, άγχος, έλλειψη σωματικής άσκησης, διατροφή, παχυσαρκία. Οι παράγοντες αυτοί, ωστόσο, μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο, σε αντίθεση με την κληρονομικότητα, το φύλο και την ηλικία, οι οποίοι δεν μπορούν να τροποποιηθούν από τους καρδιολόγους.

Προκειμένου να διαγνώσει ο καρδιολόγος το έμφραγμα, προχωρά σε μια σειρά από εξετάσεις. Η διάγνωση κυρίως γίνεται κυρίως μέσω της λήψης του ιστορικού του ασθενή, με καρδιογράφημα και αιματολογικές εξετάσεις, με υπερηχογράφημα και στεφανογραφία. Κάθε εξέταση πραγματοποιεί τις δικές της μετρήσεις, όλες όμως μαζί μπορούν να διαγνώσουν το πρόβλημα και στη συνέχεια ο καρδιολόγος ή ο καρδιοχειρουργός να προχωρήσουν στην αντιμετώπισή του.

Be Sociable, Share!
,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *