Go to Top

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Γενικά

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει αναπτυχθεί το αντικείμενο της Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής μέσα στα πλαίσια του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η υποδομή της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής σε ανθρώπινο δυναμικό, σε ικανοποιητικό εργαστηριακό εξοπλισμό και σε συστήματα υπολογιστών κάνει δυνατή την ανάληψη συνεργατικών αλλά και αυτόνομων ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με άλλα Πανεπιστήμια Ευρωπαϊκών χωρών και χωρών εκτός Ευρώπης. Αποτέλεσμα της εντατικής προσεκτικής και υψηλού επιπέδου εργασίας που γίνεται είναι η προσέλκυση ικανού αριθμού ερευνητικών πιστώσεων που επιτρέπουν την μέχρι τώρα απρόσκοπτη λειτουργία της ερευνητικής ομάδας μας στο αντικείμενο της Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής.

Το Μάθημα της Κλινικής Διατροφής

Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι το μοναδικό στη χώρα που έχει αυτοτελές υποχρεωτικό μάθημα στην Κλινική Διατροφή για τους φοιτητές Ιατρικής. Υπάρχει σχετικό σύγγραμμα για τους φοιτητές καθώς και δημοσιευμένες εργασίες σε μεγάλα ξένα περιοδικά που περιγράφουν τον πρωτότυπο τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Εργαστήριο

Μέσα στο Τμήμα Ιατρικής λειτουργεί τα τελευταία χρόνια το μοναδικό στη χώρα μας εργαστήριο Κλινικής Διατροφής και Επιδημιολογία των νοσημάτων Διατροφής. Το εργαστήριο αυτό εκτελεί βιοχημικές μετρήσεις θρεπτικών συστατικών σε βιολογικά υλικά και σε τρόφιμα. 

Βάση διαιτολογικών δεδομένων

Δημιουργία και ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος βάσεων δεδομένων με διαιτολογικά στοιχεία από μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες θα αποτελούν συνεχή πηγή δεδομένων για έρευνα και προσφορά υπηρεσιών τις επόμενες δεκαετίες. Το υλικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για άντληση δεδομένων που θα επιτρέψουν να θεμελιωθεί εθνική πολιτική για τη διατροφή και την πρόληψη καθώς και τη διαχρονική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής αυτής.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *